Ikan Discus Supaya Cepat Besar

Pada kesempatan ini, kami akan membincangkan apakah makanan ikan discus boleh tumbuh dengan cepat, untuk lebih jelasnya, lihat penjelasan kami seperti berikut:

 

Makanan Ikan Discus

Makanan Ikan Discus: Ikan cakera Dikelaskan sebagai Symphysodon spp, merupakan salah satu spesies ikan hiasan cichlid air tawar dan sangat popular di Asia.

 

Kumpulan ikan hiasan ini terdiri daripada tiga jenis iaitu cakera hijau, cakera lindung nilai dan cakera biasa. Ikan discus adalah ikan yang hidup di beberapa anak sungai Amazon dan mempunyai habitat semula jadi.

 

Ketiga-tiga spesies ini adalah biasa di kawasan yang berbeza, beberapa di Brazil, Peru dan Colombia. Terdapat juga di sungai Abacaxis, Rio Negro dan Trombetas.

 

Ikan discus sering digunakan sebagai ikan hiasan dalam akuarium kerana bentuk badannya yang unik dan gaya berenang yang elegan. Selain itu, ikan ini juga mempunyai warna yang cantik yang meningkatkan jualan.

 

Di alam liar, cakera ini menipu pemangsa dengan bersembunyi di dahan pokok atau daun. Satu lagi keanehan cakera ikan adalah tingkah lakunya, yang sangat mengambil berat tentang larva.

 

Musim mengawan untuk ikan discus berlangsung selama dua minggu, dan telur yang dihasilkan oleh ikan discus betina akan menetas selepas tiga hari dalam kedua-dua ikan discus jantan dan betina.

 

Semasa lahir, larva melekat pada kulit induk betina. Larva ini dijaga oleh kedua-dua ibu bapa lelaki dan perempuan. Menjaga ikan discus untuk pemula agak mudah kerana ia sensitif dan sangat mudah terdedah kepada tekanan.

 

Punca tekanan ini sedikit berbeza. Ini boleh disebabkan oleh keadaan persekitaran seperti akuarium yang tidak diselenggara dengan baik atau ikan cakera yang tinggal di dalam tangki. Malah, ikan discus hidup berkelompok.

 

elain perkara-perkara yang boleh menyebabkan tekanan di atas, ternyata ada faktor lain yang tidak kurang pentingnya iaitu makan. Umpan yang ditentukan tidak boleh sewenang-wenangnya semasa penyelenggaraan. Kerana terdapat pelbagai jenis makanan yang tidak sesuai untuk cakera ini.

 

Oleh itu, dalam artikel ini kami akan memberikan maklumat tentang apakah makanan yang boleh diberikan kepada ikan discus semasa rawatan untuk mempercepatkan proses tumbesaran. Kami juga menyediakan petua tentang cara memberi makan ikan discus.

 

Makanan Ikan Discus untuk Menjadi Besar Dengan Cepat

Berikut adalah beberapa makanan ikan discus untuk membesar dengan cepat, terdiri daripada:

 

Kutu air

Kutu air dikelaskan sebagai makanan semulajadi yang boleh diberikan kepada ikan discus. Adalah dinasihatkan untuk mencuci kutu air sebelum memberikannya kepada ikan untuk menghilangkan kotoran.

 

Kutu air ini sangat mudah dihadam dan oleh itu sesuai sebagai makanan.

 

Artemia

Makanan jenis ini masih dikelaskan sebagai makanan semula jadi untuk ikan discus. Artemia ialah makanan ikan discus yang sangat steril dan bebas penyakit. Artemia ini mengandungi sehingga 25% lemak dan 50% protein.

 

Rotifera

Merupakan sejenis mikroorganisma yang saiznya sangat kecil, sehingga sangat mudah untuk masuk ke dalam mulut ikan discus. Selain itu, makanan ini juga sesuai untuk ikan discus.

 

Cacing Sutera

Oleh kerana ulat sutera secara semula jadi mengandungi banyak protein, lemak dan mineral, cacing jenis ini sangat sesuai untuk pertumbuhan ikan discus.

 

Ia juga luar biasa bahawa kebersihan ulat sutera sebelum dilepaskan kepada ikan mestilah benar-benar bersih.

 

Telur Udang Gergasi

Penggunaan telur udang raja sebagai makanan ikan discus merupakan salah satu cara untuk mencantikkan warna ikan discus.

 

Sebelum telur ini dilepaskan untuk ikan cakera, ia dibekukan dari awal hingga akhir. Telur udang raja bukan sahaja mampu memberikan warna yang cantik kepada ikan, ia juga mempercepatkan proses tumbesaran ikan.

 

Cacing Darah

Cacing darah berasal daripada proses metamorfosis lalat chironomus, yang tidak berjaya. Proses pereputan inilah yang akhirnya menghasilkan cacing darah.

 

Cacing darah ini biasanya dibekukan dan kemudian diberi makan secara beransur-ansur kepada ikan cakera untuk memastikan jangka hayat dan jangka hayat yang lebih lama.

 

Larva Nyamuk

Makanan jenis ini sangat mudah diperolehi. Larva nyamuk berlaku di tempat yang terdapat air, cth. Dalam parit.

 

Larva nyamuk itu sendiri mempunyai kandungan protein yang agak tinggi, jadi mereka menggalakkan pertumbuhan ikan discus dengan ketara.

 

Burger Ikan Cakera

Makanan jenis ini diklasifikasikan sebagai makanan tiruan yang dibuat khas dan direka bentuk untuk memenuhi keperluan nutrisi ikan discus secara maksimum.

 

Burger cakera ini terdiri daripada tuna atau salmon, hati lembu, udang dan air. Atas dasar ini, makanan ini mengandungi protein, vitamin, mineral, serat dan karbohidrat

 

Kelebihan makanan tiruan ini ialah ia tahan lebih lama. Selain itu, tentunya terdapat keburukan seperti melambatkan pertumbuhan ikan.

 

Adalah lebih baik untuk tidak memberi makanan ini terlalu banyak untuk membincangkan ikan dan menggabungkannya dengan makanan semula jadi.

 

Semoga artikel ini dapat membantu anda menambah maklumat ketika menjaga ikan Discus, Demikian Perbincangan Tentang 8 Makanan Ikan Discus Cepat Besar Yang Wajib Anda Tahu Daftarikan.com