4 Cara Memutar Pesan Suara WhatsApp

Memainkan mesej suara whatsapp kadangkala menghadapi masalah kerana sesetengah telefon pintar masih belum menyokong format fail suara dalam WhatsApp. Namun, itu tidak bermakna anda tidak boleh membukanya.

Pada kesempatan ini, kami akan mengeluarkan tentang cara memainkan mesej suara whatsapp untuk menyelesaikan masalah telefon pintar anda yang tidak menyokong format fail suara. Berikut adalah ulasannya

Cara Main Mesej Suara Whatsapp

1. Tukar Format Nota Suara

Cara pertama yang boleh anda lakukan untuk memainkan mel suara whatsapp ialah menukar format suara. Anda tidak perlu risau jika gagal anda akan rosak, kerana format audio ini tidak akan rosak apabila format ditukar.

Oleh itu, anda boleh mencuba format fail suara whatsapp ke dalam bentuk lain, contohnya MP3. Berikut adalah langkah-langkah yang boleh anda ambil:

Langkah pertama ialah membuka aplikasi Pengurus Fail dan masukkan direktori mel suara WhatsApp.

Kemudian sila ketik dan tahan fail audio yang ingin anda format semula, kemudian pilih Namakan semula.

Seterusnya, di bahagian belakang nama fail tukar kepada mp3.

Format mp3 ini adalah format yang paling biasa digunakan. Selain menukar dalam format mp3, anda juga boleh menukarkannya kepada format lain dan yang paling penting ialah formatnya dalam bentuk format fail audio.

Jika anda ingin memainkannya, maka untuk memudahkan anda perlu mengalihkan audio ke folder yang sesuai dan menamakannya mengikut kehendak anda.

 

2. Menggunakan Pemain MX

Cara kedua untuk memainkan mel suara whatsapp ialah menggunakan MX Player. MX Player ialah aplikasi pemain video dengan banyak ciri yang sangat membantu penggunanya.

Aplikasi ini merupakan salah satu aplikasi pemain video yang ramai pengguna. Selain digunakan untuk memainkan video, Pemain MX ini boleh digunakan untuk memainkan audio. Berikut ialah langkah untuk memainkan nota suara menggunakan Pemain MX:

Langkah pertama, sila buka Google Playstore.

Kemudian sila anda mencari dan Pasang aplikasi Pemain MX.

Jika berjaya dipasang, sila buka fail menggunakan Pengurus Fail.

Kemudian anda pergi ke tempat audio WhatsApp disimpan. Kemudian pilih atau ketik audio yang ingin anda mainkan.

Selepas itu sila anda pilih Buka Dengan dan pilih Pemain MX.

Baca juga: 5 Apl Terbaik untuk Memainkan Muzik dan Video Untuk Android

Baca Juga : Cara Mengatasi WhatsApp Tidak Bisa Dibuka di Laptop

3. Menggunakan Aplikasi Penukar

Cara ketiga untuk memainkan mel suara whatsapp adalah dengan menggunakan penukar aplikasi. Dengan menggunakan aplikasi ini, anda boleh menukar fail Audio kepada format lain yang disokong tanpa menyebabkan ralat pada fail tersebut. Berikut adalah langkah-langkahnya:

Langkah pertama yang perlu anda lakukan ialah sila muat turun dan pasang aplikasi OPUS to MP3 Converter terlebih dahulu.

Setelah aplikasi berjaya dipasang, sila buka aplikasi tersebut.

Kemudian sila pilih Pilih Fail OPUS untuk memilih fail fail yang anda ingin tukar atau tukar.

Selepas itu akan muncul Pengurus Fail, sila anda masukkan direktori mel suara atau suara WhatsApp.

Kemudian sila pilih fail audio mel suara yang ingin anda tukar dan pilih OK.

Selepas itu sila ketik Tukar kepada MP3. Kemudian tetapkan nama fail, pilih tempat untuk menyimpan fail dan tekan Convert.

Tunggu sehingga proses penukaran selesai. Jika proses penukaran selesai, sila buka fail melalui aplikasi pemain muzik pada telefon pintar atau melalui Pengurus Fail tempat audio disimpan.

 

4. Tukar Opus kepada MP3 Dalam Talian

Cara keempat untuk memainkan mel suara whatsapp ialah menukar opus kepada mp3 dalam talian. Dengan menggunakan kaedah ini, anda tidak memerlukan aplikasi tambahan. Anda boleh menggunakan tapak web khusus untuk menukar format opus kepada mp3. Berikut adalah langkah-langkah untuk memuat turun nota suara whatsapp:

Langkah pertama yang perlu anda lakukan ialah membuka laman web

Selepas itu sila muat naik fail dan tunggu proses penukaran opus kepada mp3 selesai. Kemudian klik butang muat turun.

Terima kasih kerana membaca di Ibnufirnas.com